نمایش
راه اثبات شده
برای افزایش قدرت مغز
با این نکات ساده و کاربردی هوش حافظه و خلاقیت خود را همین امروز افزایش دهید
ساختار مغز و کارکردهای آن جزو اسرارآمیزترین و پیچیده ترین معماهایی بوده که از قدیم ذهن دانشمندان و پزشکان را مشغول خود ساخته است. با اینکه تحقیقات بیشماری در این زمینه انجام شده، ولی هنوز دنیای پنهان و شگفت انگیز آن در هاله ای از ابهام مانده است. در کتاب الکترونیکی پیش رو سعی بر این شده تا حدودی بـه ایــن عضو حساس کارکردهایش و راهکارهای افزایش مهارت های آن پرداخته شود. اگر میخواهید بدانید چطور میتوانید مهارت یادگیری و تفکر خلاق خود را تقویت کنید و ذهن قدرتمندی داشته باشید حتما توصیه های این کتاب را جدی بگیرید.
مغزتان را شارژ کنید
میخواهید مغزتان گوش به فرمان شما باشد و هر چه را اراده کردید فورا یاد بگیرد؟ پس فراموش نکنید که شما هم در قبال آن مسئولیتهایی دارید. موارد زیر به شما میگویند که چطور
باید هوای مغزتان را بیشتر داشته باشید.
تفکر مثبت را سرلوحه قرار دهید
تحقیقات نشان میدهد که اگر افراد باور داشته باشند که هوش یک چیز ایستا و از قبل تعیین شده نیست یادگیری بهتری خواهند داشت پس شعار ما این است: قدرت ذهن خودتان را باور داشته باشید و بدانیــد بــا خواندن موارد زیر باهوش تر و خلاق تر خواهید شد. وقتی فکر میکنید باهوشتر میشوید، قطعا بیشتر مطالعه میکنید و اتصالات عصبی بیشتری ایجاد میکنید که باعث میشود واقعا شما… باهوشتر شوید این اثر در تحقیقات زیادی از جمله تحقیقی که در دانشگاه استنفورد با سرپرستی کارول دوک و همکارانش انجام شده تایید گردیده است. طبق تحقیقات ،دوک، داوطلبانی با طرز تفکر رشد، یعنی افرادی که در مقابل مشکلات مقاومت میکنند انعطاف پذیری مغزی بیشتری دارند یا به عبارتی ذهن آنها قابلیت سازگاری بالاتری دارد و در طرف مقابل آنهایی که طرزفکر ثابت دارند، یعنی خیلی زود حالت تدافعی به خود میگیرند یا تسلیم میشوند مغزشان عملکرد شناختی کمتری دارد.
اعتماد به نفس داشته باشید
به خودتان اعتماد داشته باشید و بدانید که عملکردتان عالی خواهد بود نه فقط به این خاطر که این امر حقیقت ،دارد بلکه چون مشخص شده باور داشتن به
هوش خود باعث افزایش آن میشود. نگران هیچ چیزی نباشید. شما قادرید از پس هر کاری بربیایید.
F
چیزهایی که به شما انگیزه میدهند را بشناسید
این سوال را از خودتان بپرسید: «چرا دارم این مهارت را یاد میگیرم؟» اگر اطلاعاتی به نظر افراد کاربردی و مفید بیایند آنها را بهتر یاد میگیرند، بخصوص اگر معتقد باشند که میتوانند با این اطلاعات تاثیری بر اجتماع خود بگذارند دوره ی ،آموزشی مهارت یا شغلی را انتخاب کنید که برایتان مهم است و شما را سر ذوق و هیجان می آورد.
از شکست خوردن نترسید
یک مطالعه ی گروهی در سنگاپور نشان داد افرادی که سعی کرده اند بدون هر گونه کمک یـا آمـوزش، مسائل سخت ریاضی را حل کنند بیشتر احتمال داشته که شکست بخورند اما در طی این فرایند ایده های زیادی درباره ی ماهیت آن مسئله و راه حلهای احتمالی آن به ذهن شان رسیده که همیــن بـه آنها کمـــک کــرده اســت بعدا در مسائل مشابه عملکرد بهتری داشته باشند. این پدیده را «شکست «پرثمر مینامند. شکست پرثمر مشابه فرایند دلسرد کنندهی آزمون و خطا است، با این تفاوت
که خلاقیت و انعطاف پذیری ذهن را حفظ میکند.
با فرآیند نحوه رسیدن به شناخت فراشناخت) آشنا شوید
در اکثر تحقیقات مربوط به بهبود فرایند یادگیری توجه به فراشناخت یکی از مضامین اصلی است و از زمان ارسطو در قرن چهارم پیش از میلاد به آن پرداخته شده است. فراشناخت یعنی نه تنها بر شناخت و درک چیزها تاکید داشته باشیم بلکه به چگونگی و روند کسب این شناخت نیز توجه کنیم بیاموزید که از برداشت اولیه خود فاصله بگیرید دانش خود را به چالش بکشید و ببینید آیا آموخته های جدید را واقعا درک کرده اید و اگر درک کرده اید چطور این اتفاق افتاده است. گاهی اوقات این کار خیلی ساده است مثلا فقط لازم است که وقتی زبان و اصطلاحات یک متن دشوار است آن را سریع نخوانید و رد نشوید یا سعی کنید از آنچه میخوانید یادداشت بردارید. به ساده ترین ،بیان فراشناخت عبارت است از تأمل درباره ی فرایند یادگیری و ایجاد اصلاحات و بهینه سازی بر اساس نتایج این تأملات.
۵
ذهن خود را سرگرم نگه دارید
قبل از شروع به کار کمی تفریح :کنید یعنی خود را با بازیهای فکری یا با زمزمه کردن آهنگها یا حتی کلمات بی معنی گرم و آماده کنید. این کار کمک میکند که راحت تر شوید و نسبت به یادگیری پذیراتر باشید.
برای
Y
خود را محک بزنید
تا هفته ی قبل امتحان یا تکنوازی پیانو منتظر نمانید. دائم خود را بیازمایید یا حتی بهتر از یک همکلاسی یا دوست بخواهید از شما سوال بپرسد. اگر به خاطر آوردن سریع پاسخها دشوار است بهترین کار این است که کتاب را باز کنید و در کتاب دنبالش بگردید. یادتان باشد اگرچه «شکست «پرثمر برای حل مسئله بسیار مفید است اما مدام شکست خوردن در به خاطر آوردن اطلاعاتی که مستلزم یادگیری حفظی هستند نظیر اطلاعات تاریخی یا حقوقی تاثیری در بهبود تواناییهای یادگیری شما نخواهد داشت.
آزادانه فکر کنید و تمام
ایده هایتان را یادداشت نمایید
با این روش به جای غصه خوردن برای ایده هایی که فراموش کردهاید اون ایدهی درخشان چی بود؟؟ فضا و ظرفیت ذهنی لازم را برای طرح ایدههایی نو خواهید داشت. مارک با نزچیک روانشناس برجسته توصیه ی خوبی دارد: تخلیه «مغز که به تداعی آزاد هم شناخته میشود فرایندی است که با نوشتن هر چیزی که به ذهن می آید، اتفاق میافتد بدون دغدغه ی بازبینی و
اصلاح بعد از آن ببینید که چقدر به ایده هایتان وابستگی دارید، آن وقت برگردید و ببینید کدامشان ارزش نگه
داشتن دارند.
راه سخت تر را انتخاب کنید!
متاسفانه، چون مجبوریم کارهای بیشتری را در زمان کمتر و با حداقل هزینه ی فیزیکی و فکری انجام دهیم از چیزهایی استفاده میکنیم که نه تنها کمکی به مغزمان نمیکند بلکه در طول زمان به آن آسیب هم وارد میکند. اگر میخواهید هوشتان را افزایش دهید، راه سخت تر را انتخاب کنید و به چیزی وابسته نباشید.
برای درک بهتر موضوع یک اختراع جدید مثل GPS را در نظر بگیرید. برای بعضی از ما که همیشه راهمان را گم میکنیم اختراع GPS مثل پیدا کردن نیمه ی گم شده بود اما بعد از اینکه مدت کوتاهی از GPS استفاده میکنیم، حس جهت یابیمان حتی بدتر از قبل میشود. اگر قبول ندارید GPS تلفن همراهتان را برای مقاصد جدید روشن نکنید تا ببینید بیشتر از قبل راهتان را گم میکنید. درست است که موقعیتهایی وجود دارند که استفاده از تکنولوژی موجه و ضروری است. اما وقتهایی هم هست که بهتر است به این میانبرها نه بگوییم و از مغزمان استفاده کنیم پیاده سر کار برویم چند بار در هفته به جای آسانسور از پله ها استفاده کنیم تا از نظر فیزیکی در شرایط مناسبی .بمانیم هر از چند گاهی GPS را کنار بگذاریم و لطفی در حق مهارتهای حل مساله و تجسم فضایی مان کنیم GPS همراهمان باشد، اما اول
سعی کنیم از حس جهت یابی خودمان استفاده کنیم
१
خودتان را به چالش بکشید
برای این کار کافیست مشغول بازی با نرم افزارهایی شوید که در حقیقت مغز شما را آموزش میدهند. هدف بازی هایی نظیر سودوکو اینست که سرعت پردازش شما را افزایش دهند. ولی در انجام این بازیها باید جانب احتیاط را رعایت کنید اگر واقعا میخواهید تاثیر بازیها را روی مغزتان ببینید باید مدام خود را با بازیهای مختلف درگیر و بازی های جدید را امتحان کنید و به چالش کشیدن خودتان از طریق بازیهای مختلف را فراموش نکنید. چرا که انجام فقط یک بازی شما را باهوش تر نمیکند بلکه صرفا در انجام آن بازی ماهرتر میشوید. چند سال پیش تحقیقی در این زمینه صورت گرفت. دانشمندی به نام ریچارد هایر تحقیق کرد که آیا میشود با یک دوره چند هفته ای آموزش فشرده روی فعالیتهای ذهنی تواناییهای شناختی را افزایش داد یا خیر وی از بازی دیوارچینی به عنوان یک فعالیت جدید استفاده کرد و از افرادی در این آزمایش کمک گرفت که تا به حال این بازی را انجام نداده بودند. او فهمید که بعد از چند هفته انجام بازی ضخامت قشر مغزی سوژه های آزمایش افزایش پیدا کرده است در واقع، مغز هنگام بازی انرژی بیشتری مصرف میکرد و ضخامت آن مدام افزایش می یافت.
عبارات و جملات را به صورت مخفف در بیاورید
این یکی از اصول اساسی کتاب «سرآشپز ۴ ساعته»ی تیم فریس است که پرفروشترین راهنمای یادگیری سریع میباشد. هر چه میتوانید سعی کنید با استفاده از ابزارها و روشهای یادآور نظیر سرواژه یا قافیه سازی تمام اطلاعات ضروری را در یک یا دو صفحه بگنجانید. تازه بهتر است که اطلاعات را به یک تصویر از قبیل ،نمودار جدول یا نقشه ی ذهنی تبدیل کنید. تصویری کردن دانش به شیوه های گوناگون کمک میکند که دانش در ذهن شما با قدرت و وضوح بیشتری بازنمایی شود.
مفاهیم را در محیط و شرایط مناسب خودشان تصور کنید
از کاربردهای گسترده تر آنچه یاد میگیرید مطلع شوید مثلا دریابید که چرا آنچه می آموزید اهمیت دارد. کتابها و معلم های بد اغلب فقط واقعیات را ارائه میکنند و اصلا حواسشان نیست که باید به شخص فراگیر کمک کنند که شرایط مربوط به کاربرد آن اطلاعات را نیز درک کند. تلاش برای درک اینکه آگاهی و اطلاعات
آموخته شده چه زمانی کجا و چرا به کار خواهند آمد برای تثبیت این اطلاعات در ذهنتان بسیار اهمیت دارد.
هر چیزی را به عناصر
تشکیل دهنده اش تفکیک کنید
چیزی را بردارید و آن را به اجزاء سازنده اش تفکیک کنید به این ترتیب مثلا یک گل تبدیل میشود به ساقه برگ گلبرگ و گرده به این کار تکنیک اجزای اصلی (generic-parts technique) میگویند. افرادی که یاد گرفته اند با این تکنیک به مسائل بنگرند در حل مسائل با استفاده از رویکردهای ،خلاقانه موفق تر از افرادی بوده اند که از این تکنیک اطلاع نداشتند.
از رسانه های متنوع استفاده کنید
مقاله ای که ماه مه سال ۲۰۱۰ و مقاله ای که ماه نوامبر همان سال توسط محققان دانشگاه اونتاریای کانادا در رابطه با اثر «تولیدی production effect) منتشر شد نشان داد که هرچه روشهای دریافت اطلاعات متنوع تر باشد، احتمال بیشتری دارد که اطلاعات در ذهنتان ماندگار شوند ابزارهای رسانه ای مختلف، نواحی مختلفی از مغز را فعال میکنند و زمانی که بخشهای متعددی از مغزمان در هماهنگی با هم فعال شده باشند میتوانیم اطلاعات را سریع تر به خاطر بیاوریم و نگهداری کنیم. بنابراین مطالعه گوش دادن به پادکست، تماشای ویدیوهای آپارات یا یوتیوب بلند بلند خواندن اطلاعات و
نوشتن دست نویسهایی درباره ی آنها (البته نه همه ی اینها در آن واحد را فراموش نکنید.
برخی از ابزارهای مورد نیاز خود را
با دستان خودتان بسازید
بزن قدش چیزی فراتر از به هم زدن پیروزمندانه یا دوستانه ی دستهایمان است بله ۱۰ انگشت ما ابزاری برای بیان افکار و تعامل با دیگران هستند. به همین دلیل است که کری و آلتون بارون در کتاب خود «درمان با خلاقیت» میگویند ساختن چیزی با دستها میتواند به شدت خلاقیت ما را تقویت کند همچنین خلق چیزی با دست به معنی دریافت اطلاعات بیشتر از حواس چندگانه در آن واحد است که این هم میتواند تفکر خلاقانه را در ما برانگیزد برای اینکار میتوانید آشپزی بافتنی یا یک پروژه ی خانگی دکوراسیون را امتحان کنید.
رویاپردازی کنید حتی در روز روشن
اوقاتی که ذهن ما برای خودش پرسه میزند معمولا رویکردهای خلاقانه تری نسبت به مسائل در پیش میگیرد و زمانی که پشت کامپیوتر نشسته ایم و به ضرب الاجل تحویل کار فکر میکنیم این خلاقیت ته میکشد بنابراین از اینکه ذهنتان چند دقیقه ای بازیگوشی کند نگران نباشید. تحقیقات نشان میدهد وقتی که به رویدادهایی در گذشته آینده یا در مکانی دوردست میاندیشیم، توانایی حل مسئله ی ما بهبود می یابد.
بنابراین گاهی بد نیست عید نوروز سال ۱۴۰۲ یا صرف شام در کافه ای در پاریس را تجسم کنید و بگذارید قوه ی
خیالتان کمی جولان دهد.
به دنبال چیزهای تازه باشید
جدول سودوکو چیز جذاب و خوبی است، اما مغز شما بعد از حل کردن ۱۰۰ جدول سودوکو بالاخره به جایی میرسد که یک چیز تازه میخواهد امتحان کردن چیزهای جدید در مغز دوپامین آزاد میکند و دوپامین هم موجب افزایش انگیزه و ایجاد نورونهای جدید در مغز می شود. وقتی به دنبال چیزهای تازه هستید چندین اتفاق میافتد. اول از همه با هر فعالیتی که انجام میدهید، یک اتصال سیناپتیکی ایجاد میشود این اتصالات روی یکدیگر ساخته میشوند و در نتیجه فعالیت عصبی شما را افزایش میدهند و اتصالات بیشتری ایجاد میکنند تا روی اتصالات دیگر قرار گیرند – این یعنی اینکه یادگیری اتفاق میافتد.
نگذارید کمال گرایی به شما استرس وارد کند
اگر تابلویی که کشیده اید در موزه ی هنرهای معاصر به نمایش درنیامد دنیا که به آخر نمی رسد. فشار آوردن به خودتان برای خلق یک شاهکار ممکن است در عمل باعث شود نتوانید اصلا چیزی خلق کنید. کری بارسون استاد دانشگاه و روانکاو مشهور میگوید: «خیلی از آدمها به خودشان میگویند آدم خلاقی نیستند. امـا هـر آدمی میزانی از خلاقیت را در وجودش دارد. پس شما فقط
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.